Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 23 iulie 2011

Biserica Greaca Braila "Buna Vestire" (part III)- Arhitectura





Pe fatada unde se gaseste Izvorul Tamaduitor, exista o placa cu urmatoarea inscriptie: " Comunitatea Greaca Braila a asezat piatra de temelie a Bisericii Grecesti Buna Vestire la 8 septembrie 1863."

Avram Ioannidis Din Prusa a proiectat aceasta biserica in cruce inscrisa cu o clopotnita pe fatada bisericii care a fost construita de Maestrul Constantinos Nicolaou la 13 August 1872...ramanand si astazi cea mai grandioasa si somtuoasa Biserica a Brailei

Grandioasa Biserica a Brailei Si Comunitatii grecesti arata prestigiul  Comunitatii pentru aceasta s-a apelat la procurarea de materiale de constructie din strainatate, iar lucrarile au fost facute de mari maesti italieni.In acest scop il putem aminti pe sculptorul Fernando Iasevoli care a faurit capitelurile si decoratiunile interioare a Bisericii. Dupa Iasevoli lucrarile au fost continuate cu aceeasi precizie de care ucenicul acestuia Gioachimo Brolca alaturi de care a lucrat si bine cunoscutul arhitect german Al Comisiei Europene A Dunarii Oscar Sehwab si ajutorul lui Adolph Schuman amandoi avandu-si biroul la Galati.


Biserica Greaca  din Braila  in forma de cruce inscrisa libera cu mari dimensiuni interioare  21x43 metri cu absida Sfantului Altar.A fost folosit un nucleu de cruce cu sprijinul pe 4 stalpi su foarma speciala care se prelungesc pe toata lungimea Bisericii dandu-i o deosebita spatialitate, aceasta prelungire facandu-se la rasarit si la vest prin perechi duble de coloane.
Arhitectul Bisericii a reusit sa sublinieze elemente Antice Elene , Gotice Si Renascentiste combinate cu stilul Neoclasic caracteristic secolului XIX.
.................................................................................................................................

URMEAZA O SCURTA PREZENTARE IN IMAGINI A BISERICII GRECESTI BRAILA








Gheorghe Tattarescu a pictat o parte din Biserica Iar intre anii 1901-1903 a fost continuata pictura de catre Constantinos Livadas Leochis.Tamplaria Bisericii Grecesti a fost lucrata in stil neoclasic de catre maesti probabil contemporani fiind de culoare alba aurite in basorelief.
Luand in considerare  traditia locala Iconostasul a fost lucrat la Constantinopol iar dintre pictorii acestuia ii putem aminti pe : " Matache Orasianu" , " C. Grasianu din Braila" si " V.C. Robea din Galati".De mentionat faptul ca Matache Orasianu a pictat si multe din icoanele Bisericii Cu Hramul Bunei Vestiri de preconizat intre anii 1874-1894.




In speranta ca atentia v-a fost captata,este binemeritat de oricare persoana iubitoare de frumos sa incerce sa inteleaga valoarea inestimabila a arhitecturii acestei Biserici ce apartine Brailei si Comunitatii Grecesti din Braila!


Biserica Greaca Braila "Buna Vestire" (part II) si legenda Izvorului Tamaduitor

 
La 13 Aprilie 1863 ministrul Cultelor Si instruirii Publice Cristian Tell a sustinut Consiliul Municipiului Braila sa ofere Comunitatii Grecesti din Braila un lacas de cult care sa functioneze in limba materna indrumat de faptul ca anual din cele o mie si mai bine de vapoare care ancorau in portul Brailean peste jumatate erau grecesti.
In data de 15 Mai 1863 Domnitorul Romaniei de atunci Al. I. Cuza a dat permisiunea de construire a Bisericii astfel pe 8 septembrie 1863 a fost pusa piatra de temelie a Bisericii Grecesti din Braila. Pe parcursul lucrarilor de punere a pietrei de temelie a lacasului unul dintre muncitori a avut un vis ce a dus la descoperirea unui izvor cu proprietati vindecative de ziua Izvorului Tamaduirii.fiind considerat un semn Divin izvorul a fost inchis intr-o fantana ce este deschisa doar in ziua de izvorul Tamaduirii apa ajungand pana la 2 metri adancimea normala fiind de 15 metri.
Considerandu-se un Semn Divin deasupra izvorului a fost construit Sfantul Altar.
....................................................................................................

Pentru multi dintre cititori poate fi o noutate insa pentru altii nu , dar Biserica Greceasca Braila are 3 Hramuri ( 3 Sfinte Mese):
-Cea Centrala este inchinata in cinstea Bunei Vestiri
-Cea Din Sud este inchinata in cinstea Sf. Nicolae (protectorul marinarilor si al Orasului Braila)
-Cea Din Nord este inchinata in cinstea Sf. Gherasim De Kefalonia (sub care se afla Izvorul Facator de Minuni).

vineri, 22 iulie 2011

Biserica Greaca Braila "Buna Vestire"



De generatii Biserica Greaca Braila "Buna Vestire"  este in slujba Comunitatii Elene Braila si a credinciosilor ce-i trec pragul cu evlavie asa cum o faceau si fondatorii in secolul XIX.




Odata cu trecerea timpului,Biserica "Buna Vestire" a ramas un simbol al granditudinii atat datorita marimii acesteia cat si a celor Trei Hramuri pe care le are, fiind un obiectiv istoric fara cusur.
La 18 Februarie 1863 in incinta Clubului Ioannis Rallis 315 greci au infiintat "Comunitatea Greaca Braila" cu scopul de a construi o biserica cu slujba in limba materna (greaca-ελληνικά ).In acel an grecii din Braila au facut toate demersurile posibile,astfel Arhitectul Avram Ioannidis din Prusa a fost contactat pentru construirea unei biserile monumentale,fiind terminata in anul 1872 avand ca paroh pe Arhimandritul Grigorie Gogos din Insula Lesbos.
Persoanele importante ale Comunitatii Grecesti de atunci au infiintat o epitropie din care putem aminti personalitati precum" Gheorghios Vouru ,Ioannis Farangas,Sterghie Botaris ,Dimitrie Karousos ,Sterghie Kaloudis, Dimitrie Kavadias, Lazar Sclias, Ioannis Maris, Dimitrie Trimaldis ,Gheorghios Economu , Nicolae Logadis si Gheorghios Avasiotis care a fost ales presedinte, un mare comerciant ce era numit de alte neamuri "Roi Du Danube".
In aceasta sedinta s-a desfasurat o colecta intre membrii Comunitatii Grecesti pentru construirea bisericii fapt care a fost finit cu un succes datorita dorintei de a se savarsi Sfanta Liturghie in limba greaca, insa donatii in bani au fost oferite si de alte comunitati din Romania.
La data de 26 Februarie 1863 a fost trimis un memoriu Domnitorului romaniei Al. I. Cuza (1859-1866) in care cereau acordul pentru construirea Bisericii Comunitatii Elene Braila cu Hramul Bunei Vestiri.

miercuri, 20 iulie 2011

Comunitatea Elena Braila- Inceputul si Prezentul


Comunitatea greaca din Braila s-a infiintat la 18 Februarie 1863 prin votul a 315 greci ce s-au intrunit la Clubul lui Ioannis Rallis. Persoanele marcante ale comunitatii grecesti au infiintat o epitropie compusa din: Gheorghios Vouru, Ioannis Farangas, Gheorghios Avasiotis, Sterghie Botaris, Dimitrie Karousos, Sterghie Kaloudis, Dimitrie Kavadias, Lazar Sclias, Ioannis Maris, Dimitrie Trimaldis, Gheorghios Economu si Nicolae Logadis.

Clubul Parnassos in anul 1930



O parte din membrii Comunitatii Elena Braila (2011)

Ca si un memoriu a ceea ce a fost, cei in putere si tinerii comunitatii se mandresc cu originea sangelui. Astfel se lasa condusi de descendenta acestei linii datorita traditiei si dorintei de a se vorbi cu mandrie de grecii braileni de alta data care au inflorit orasul de langa Dunare...

marți, 19 iulie 2011

Drapelul Elen-Ελληνική σημαία

Pentru fiecare grec fie nativ din Grecia, fie nascut pe meleagurile noastre nimic nu poate fi mai important decat steagul elen (Ελληνική σημαία),prin semnificatie si imagistica in sine. 
Admirand albastrul patrunzator al steagului nu ne putem gandi decat la culoarea marii si a cerului din patria mama Ellada...ce poate fi mai frumos de atat.Albul venind in continuare arata puritatea si dorinta arzatoare a grecilor de fi liberi,insa nu putem uita crucea din partea stanga care nu poate denota decat credinta ce nu a fost lasata uitarii de niciunul din neamurile grecesti...traditia aceasta pastrandu-se si la noi prin falnica Biserica Greaca " Buna Vestire"!


Un suflet linistit,nu poate pastra decat o amintire curata si traditii de neuitat...

Braila …Grecia si amintiri


UN GREC,DOI GRECI,TREI GRECI...BRAILA(part I)
UN GREC,DOI GRECI,TREI GRECI...BRAILA(part II)
UN GREC,DOI GRECI,TREI GRECI...BRAILA(part III)

 Dupa multi ani de pasiune si muzica, merg prin oras , pe strazile din centrul vechi in cautarea elenismului. Din povestile batranilor din carti si amintiri, nimic nu poate fi mai frumos decat intrarea intr-o bacanie unde      bacanul iti vorbeste in greaca si astepti cu nerabdare sa auzi : “καλημερα”(Kalimera)-“Buna ziua” ,emotionant la fel ca si amintirea restautantelor de mult uitate in negura timpului unde se asculta muzica greceasca si se consumau mezedes si bauturi traditional elene.
 Ascult cu nostalgie o melodie de suflet si suspin indelung cu gandul la amintirile de mult apuse …la ce au trait parintii, bunicii si strabunii nostri.In sange simt ritmul pasilor de dans si in ochi imi apar vapoarele arborate cu steagul elen.
Ce poate fi mai frumos decat o zi insorita pe faleza Dunarii, o melodie greceasca si un pahar de vorba alaturi de …amintirea grecilor si … Grecia adanc intiparita in suflet !

Γεια σου Ελλάδα !!!











Amintiri si priviri in trecutul glorios al Brailei cand mii de greci,stramosi ai nostri...au luminat chipurile multor romani prin muzica,gastronomie,literatura dar nu in ultimul rand prin cultura...

Presedintele Comunitatii Elene Braila- Haralambie Caravia

vineri, 15 iulie 2011

Parnassos - Comunitatea Elena Braila









O uniune de traditii, respect si speranta pentru cei tineri din familiile cu origini bine conturate in cultura greaca si nu numai…un loc  pentru toate persoanele pasionate de limba, muzica si cultura.
Comunitatea cat si grupul “Parnassos” pot fi percepute ca o structura social-culturala.O posibilitate extraordinara de a evolua, afland, gustand, ascultand murmurul culturii grecesti indrumate neconditionat de Presedintele Comunitatii prin implicare” Haralambie Caravia”.Mai sus am subliniat cultura greaca prin studiu, muzica iar mai apoi toate simturile aferente, ajungand la sufletul fiecarei persoane acolo unde a fost sensibilizat .                       
Pasiunea,daruirea si caracterul puternic al celor ce duc steagul “Comunitatii Elene Braila” se inclina publicului si cititorilor. Fara prea multe cuvinte va invitam sa ne pasiti pragul atat virtual cat si in incinta Comunitatii Elena  de langa Biserica Greaca “Buna Vestire”…