Totalul afișărilor de pagină

5,440

sâmbătă, 6 august 2011

Ελληνική κουζίνα - Gastronomia Greciei

Poetul Archestratos a conturat in cuvinte pentru prima data despre gastronomia Greciei in anul 330 I.Hr in cartea de bucate numita " Hedupatheia " sub forma unui poem ce prezinta o calatorie gastronomica in zona Mediteraneana si retete desavarsite din acest teritoriu.
Trecand de la partea istorica la partea apetisanta este de mentionat ingredientul de baza al bucatariei Grecesti anume : uleiul de masline  ce da gustul autentic tuturor felurilor de  mancare si deserturilor.Grecii fiind ce-i mai mari consumatori la nivel mondial de ulei de masline, iar Insula Creta prin culturile de maslini reuseste sa aprovizioneze toata Grecia cu ulei de masline.Stand cu o carte de bucate in fata se poate observa inca de la primele retete leguminoasele preferate ale grecilor.Cele mai folosite fiind: rosiile, vinetele, castravetii, dovleceii,fasolea verde, mazarea,lintea, ardeii grasi si orezul dar si alimente ce pot fi supranumite " antibiotic natural" cum sunt ceapa si usturoiul.Folosite foarte des sunt si maslinele preferate sunt cele din regiunea Kalamata, masline ce pot fi gasite la noi in tare cu acelasi nume sau cu pseudonimul masline naturale.Carnea folosita in majoritatea preparatelor este de oaie sau capra, vita fiind intalnita mai rar din cauza dificultatii cresterii  in anumite regiuni.
Un loc fruntas in dieta unui grec este pastrat pentru branza...existand o mare varietate de branzeturi din lapte de capra sau oaie : Kefalotyri, Kasseri, Graviera, Anthotyros,Mamouri acestea fiind unele din cele mai fine din lume, dar sa nu uitam de Branza Feta.Preparata din lapte de oare (70%)si lapte de capra este una din cele mai cunoscute si apreciata ce poate fi consumata in salate ca si aperitiv sau cu fructe la desert.
Grecii utilizeaza foarte des condimente precum :menta,oregano, salvie, marar, patrunjel, dar si frunze de lamai (pentru infuzie),dar si busuioc,cimbru si fenicul.Dupa enumerarea tuturor acestor condimente nu trebuie sa uitam despre scortisoare,chimionul, susanul alb si sofranul rosu considerate condimentele de varf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu