Χριστούγεννα-Craciun
Craciunul pentru greci este o sarbatoare sobra cu mese fugare,dar imbelsugate...pentru care toate familiile se mobilizeaza in dorinta de a putea gusta bucate alese.De asemenea brutarii lucreaza la capacitate maxima in aceasta perioada pentru a putea coace placinte ovale pe care le comercializeaza iar care mai apoi sunt oferite prietenilor si vecinilor.
-Craciunul si Anul Nou sunt sarbatori bogate in superstitii dar si in preparate traditionale.De Craciun este plamadita o paine (ψωμί-psomi) ce nu este luata dupa masa toata seara pentru ca Iisus sa-si poata potoli foamea.
Bucatareasa familiei nu uita sa insemneze aluatul pentru painea de Craciun in semnul crucii inainte de a o pune la cuptor,pentru ca mai apoi copiii sa vada ca Iisus a Binecuvantat painea ce urmeaza a fi impartita membrilor familiei.La sate exista o astefel de traditie insa este strans legata de animale, se plamadeste la fel o paine de Craciun insa aceasta are forma de vaca sau de oaie ,fiind mai apoi impartita animalelor de fata cea mare a familie.
Dintre deserturile traditionale ale acestei perioade putem aminti de: " Melomakaronas"-fursecuri insiropate cu miere dar si de " Kourabiedes"-fursecuri acoperite cu fulgi de zahar.Insa de Anul Nou traditia cere ca in prajituri sa fie introdusa o moneda de argint sau aur,iar cel ce o va gasi va fi imbelsugat tot anul.Sa nu uitam insa ca in Grecia nu sunt impodobiti brazi deoarece nu exista insa sunt inlocuiti cu succesc de crengute de maslin(ελιά).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu